Narconon

Pitkävaikutteista huumevieroitushoitoa.

Pitkävaikutteista huumevieroitushoitoa

Huume- ja lääketermien sanasto

Huume Määritelmä
Alkoholi Maailman suosituin huume, käyttö laillista useimmissa maissa. Alkoholia tuotetaan käyttämällä hedelmiä, vihanneksia ja viljaa.
Amfetamiinit Huumausaineryhmä, johon kuuluvien aineiden yleinen katunimitys on 'spiidi'. Tämä huume on synteettisesti tuotettu keskushermostoa stimuloiva aine, jolla on kokaiinin kaltaisia vaikutuksia.
Amyylinitriitti Tämä huume on kellertävä, helposti haihtuva ja tulenarka neste, joka tuoksuu hedelmäiseltä. Kutsutaan "snappereiksi" tai "poppereiksi", koska sitä myydään lasikapseleissa, jotka rikotaan. Sitä käytetään sydänkohtauksen hoitoon, koska se laajentaa sepelvaltimoa, lisäten siten sydämeen pääsevän hapen määrää. Nykyään sen sijaan suositaan muita verisuonia laajentavia aineita, kuten nitroglyseriini-"poppereita". Niitä käytetään usein seksuaalisen kliimaksin vahvistamiseksi.
Antibiootit Nämä ovat tulehdusta hoitavia lääkkeitä, jotka estävät tai tuhoavat mikro-organismien kasvun ja näitä käytetään laajasti hoidettaessa bakteerien aiheuttamia sairauksia.
Antihistamiinit Nämä lääkkeet estävät allergia-kemikaali histamiinin vaikutuksen, ja helpottavat nuhaa, veden valumista silmistä, vuotavaa nenää ja nenän sekä kurkun ärsytystä.
Barbituraatit Lääke, jota käytetään yleensä hermostuneen ihmisen rauhoittamiseen ja unilääkkeenä. Barbituraattihapon johdannainen.
Belladonna Myrkyllinen hallusinogeeni, jota tavataan Atropa Belladonna -kasvissa, joka tunnetaan myös nimillä "Paholaisen yrtti" ja "Tappava myrkkykoiso".
"Crack"-kokaiini Kemiallisesti valmistettava kokaiini, jota saadaan kokapensaan lehtien öljystä. Valmistettaessa siitä tehdään ensin vesiliukoista jauhetta, jota kutsutaan "kokaiinihydrokloridiksi". 'Crack' cocaine syntyy, kun se taas palautetaan öljyiseen muotoon poltettavaksi kokaiiniksi.
Demerol Tämä on synteettisesti valmistettava huume, joka toimii samalla tavoin kuin morfiini ja heroiini.
Dilaudid Tämä on paljolti morfiinia muistuttava puolisynteettinen opiaatti.
Hashish tai hassis Cannabis-valmiste, joka on voimakkaampaa kuin marihuana. Saadaan marihuana-hampun kukkaosista uutetuista hartsimaisista aineksista.
Hashish öljy Marihuanakasvista saatava öljy, joka on yleensä tummaa ja tahmeaa.
Hawaijilainen pieni ruusupuu Tämän kasvin kukat, jotka ovat yleisiä kuivakukka-asetelmissa, sisältävät lyseerihapon johdannaisia. Tämän huumeen vaikutuksiin kuuluu pahoinvointi ja oksennus, kuten myös hallusinaatiot.
Heroiini Voimakas huumausaine, joka on morfiinin johdannainen.
Hunajaöljy Muuten sama kuin hassisöljy, mutta on kirkasta ja muistuttaa näöltään hyvin paljon hunajaa.
Jää Amfetamiinin poltettava muoto. Polttettaessa huumeen vaikutukset kehoon tapahtuvat nopeammin.
Impattavat aineet Useat eri aineet, joista lähtee voimakkaita, myrkyllisiä kaasuja, kuten maali, tinneri, pienoismalliliima, nestemäiset puhdistusaineet, tussikynät ja monet muut. Nämä aineet ovat hyvin vaarallisia ja lisäksi niitä käyttävät usein hyvin nuoret lapset.
Jimson-heinä Kasvin Datura Stramonium nimi, jota usein myös kutsutaan hulluruohoksi. Tämä kasvi sisältää voimakkaasti myrkyllisiä hallusinogeenejä: atropiini, skopolamiini ja hyskosyamiini.
Kofeiini Stimulantti, eli piristävä huume, jota on kahvissa.
Kokaiini Kitkerä kiteinen huume, jota saadaan kuivatuista koka-pensaan lehdistä. Käytettiin aikanaan paikallispuudutukseen, nykyään se on vaarallinen laiton stimulantti ja käyttäytymiseen vaikuttava huume.
Kodeiini Lääke, jota saadaan opium-unikosta, morfiinin tapaan, mutta kodeiini ei ole yhtä tehokasta kuin morfiini tai heroiini. Käytetään usein yskänlääkkeissä.
Leikkausaineet Nämä ovat erilaisia jauheita, joita käytetään kokaiinin, heroiinin ja muiden jauhemuodossa käytettävien huumeiden laimentamiseen. Laktoosi (maitosokeri) on näistä eräs, toinen on mannitoli.
LSD Nämä kirjaimet tulevat sanoista d-lysergic acid diethylamide, eli suomeksi lyseerihapon di-etyyliamidi. Tämän kemikaalin eristi torajyvästä vuonna 1938 Albert Hofmann Sandozin laboratoriossa Sveitsissä. Voimakas hallusinogeeni, jota käytetään 200-400 mikrogramman annoksina, jotka ovat kooltaan pelkkä pilkku.
Marihuana Cannabis Sativa -kasvi, joka tuottaa lievästi euforisen vaikutuksen. Tuon vaikutuksen aiheuttava aine on Delta-1-tetrahydrokannabinol, joka lyhennetään THC. Marijuanaa voidaan syödä tai polttaa sätkänä tai piipussa. Marijuana-kasvin öljyisestä hartsista voidaan valmistaa hassista tai hassis-öljyä.
Meskaliini Tämä on merkittävä hallusinogeeninen kemikaali, jota saadaan Peyote-kaktuksesta. Mescali-kaktuksessa eli Agavessa puolestaan ei ole meskaliinia, vaan siitä valmistetaan tequilaa. Jotta sekaannus olisi täydellinen, ikivihreän pensaan Sophora secundifloran hedelmiä nimitetään meskali-pavuiksi ja näistä saadaan erittäin myrkyllisistä kemikaalia nimeltä "systiini", joka on myös hallusinogeeni, mutta meskaliinia meskali-pavut eivät sisällä lainkaan.
MMDA/MDA Näitä kahta kemikaalia saadaan muskottipähkinästä, eli Myristica Fragransista. Ne ovat molemmat hallusinogeenejä ja niiden käyttäminen on laitonta. Eräs näistä edelleen jalostettu aine on MDMA, joka tunnetaan nimellä "ekstaasi". Se oli ensimmäinen ns. "designer drug", joka tarkoittaa, että MMDA:n ja MDA:n molekyylejä muutettiin riittävästi, jotta voitiin kiertää nämä kieltävää lakia ja saatiin aikaan "laillinen" aine, jonka vaikutukset olivat kuitenkin käytännöllisesti katsoen samat kuin sen edeltäjillä.
Morfiini Voimakas huumausaine, joka tulee opium-unikosta. Heroiini on morfiinin johdannainen. Saanut nimensä kreikkalaisen unen jumalan Morfeuksen mukaan.
Nikotiini Tupakassa esiintyvä huume.
PCP Tämän koko nimi on fensyklidiini. Tämä huume kehitettiin alunperin anestesialääkkeeksi, mutta nykyään sitä käytetään enää eläinten rauhoittamiseen. Voidaan valmistaa hyvin helposti yleisistä teollisuuskemikaaleista.
Percodan Synteettisesti tuotettu huume, joka toimii morfiinin tai herooinin tavoin.
"Persialainen" heroiini Poltettava heroiinin muoto. Heroiinin polttamista kutsutaan usein "lohikäärmeen metsästykseksi".
Peyote Kaktus, josta saadaan hallusinogeenia nimeltä meskaliini.
Psilocybe Tunnetaan nimellä "magic mushrooms", eli taikasieni. Sieni, joka sisältää kahta hallusinogeeniä nimeltä 'psilocybin' ja 'psilocin'. On olemassa myös lukuisia muita myrkyllisiä ja hallusinogeenejä sisältäviä sieniä.
Päivänsini -kukan siemenet Havaijin pienen ruusupuun tapaan näissäkin on lyseerihapon johdannaisia ja ne ovat hallusinogeenejä.
Quaaludes Synteettisesti valmistettava rauhoittava lääke, jota pidettiin aikoinaan barbituraatteja turvallisempana ja josta tuli 1970-luvulla eniten määrätty rauhoittava lääke.
Sinsemilla Marihuana-pensaat jakautuvat uroksiin ja naaraisiin. Naaras marihuanan kukissa on kaikkein korkein THC-pitoisuus. Kasvattajat ovat huomanneet, että jos naaraskasvien ei anneta pölyttyä, kukista tulee terttuja ja niistä saadaan suurempia määriä hartsia. Näin kasvatettua marihuanaa kutsutaan "Sinsemillaksi", joka tarkoittaa yksinkertaisesti vain "ei siemeniä".
STP Tämä synteettisesti valmistettu hallusinogeeni on eräs versio meskaliinista ja amfetamiinista. Yleensä ei yhtä tehokas kuin LSD, mutta hajoaa kehossa hitaammin ja siksi sen vaikutus on paljo pitempi, joskus 24 tunnista jopa useisiin vuorokausiin.
Torajyvä Tämä on vehnässä ja rukiissa kasvavan sienikasvin Claviceps Purpurean nimi. LSD:tä saadaan tästä sienestä.
Tupakka Tupakka-kasvin lehtiä poltetaan savukkeina, sikareina, piipussa ja pureskellaan purutupakkana. Tupakka sisältää huumetta nimeltä nikotiini.

"Opin, etteivät huumeet olekaan sitä, miltä niiden uskotellaan olevan. Huumeet ovat vieneet minulta kaksi läheistä ystävääni. En tule koskaan kokeilemaan niitä, koska ne eivät ole sen arvoisia." -M.H.